Irland – historie og samfund i et århundrede fokuserer på Irlands og Nordirland i det 20. og 21. århundrede.

Første del beskriver og analyserer Irlands kamp for selvstændighed med først krig mod kolonimagten England og efterfølgende borgerkrig. Der er også kapitler om Irland som velfærdsstat, den keltiske tiger og den bratte nedtur under finanskrisen, der først i de senere år er ved at vende til økonomisk fremgang.

Bogens anden del ser på Nordirland som del af Storbritannien og konflikten mellem katolikker og protestanter. Bloody Sunday, The Troubles og aktører som Ian Paisley og IRA står centralt i denne beskrivelse. Det sammen gør de mange forsøg på fredsaftaler, der endelig kulminerede med påskeaftalen i 1998.

Men har freden holdt? Bogen slutter af med en analyse af fredsprocessen, og forfatteren spørger, om målene sat i 1998 er nået. Ligesom han giver sit bud på, hvad Brexit kan komme til at betyde for grænsedragningen mellem de to irlande og ikke mindst freden.

Bogen er skrevet til historieundervisningen på ungdomsuddannelserne og kan tillige indgå i flerfagligt samarbejde med fagene engelsk, religion og samfundsfag. På his2rie.dk findes 81 gratis kildetekster samt arbejdsspørgsmål til bogen.

Kai Rasmussen er cand.mag. i historie og samfundsfag. Han har undervist på Herlev Gymnasium og HF.
Autor
Kai Rasmussen
ISBN13
9788771187281
ISBN10
8771187286
Auflage / Jahr
2 / 2017
Verlag
Frydenlund
Seitenzahl
184
Bindung
Hæftet
Produkt zur Wunschliste hinzugefügt
Product added to compare.