"Som lærebog i de psykologiske og pædagogiske fag på lærer- og pædagoguddannelserne er bogen særdeles velegnet, fordi alle relevante teorier står i bogen"
Heidi Friborg Christophersen, Undervisere
Som lærer har man daglig at gøre med mennesker i grupper - eleverne i klassen, forældrene, kollegerne - og det er en vigtig del af lærens arbejde at organisere og påvirke disse grupper. Læreren påvirkes også selv af de grupper, han eller hun indgår i. Derfor er viden om gruppeprocesser og den sociale påvirkning, der finder sted både i og uden for skolen, af central betydning.
Det sociale liv i skolen giver en indføring i den grundlæggende teori og eksisterende forskning om socialpsykologiske processer og relaterer denne viden til skolen og lærens arbejde, illustreret med konkrete eksempler fra hverdagen i skolen. Bogen rummer kapitler om bl.a. mobning, sociale mekanismer i og mellem grupper, gruppepres, konflikter og dannelse af social identitet hos børn samt om lærerens rolle som leder og opdager. Den giver et teoretisk grundlag for refleksion over social påvirkning og værdipædagogik og lægger dermed op til diskussion af lærerens rolle.
I denne reviderede udgave er navnlig kapitlet om mobning blevet opdateret og revideret og præsenterer nu flere perspektiver på mobning. Også kapitlet om læreren som autoritet er blevet omfattende bearbejdet med bl.a. inddragelse af forskning i lærer-elev-relationen.
Det sociale liv i skolen er velegnet som lærebog på lærer- og pædagoguddannelsen, Den henvender sig desuden til psykologistuderende og andre med interesse for gruppemekanismer og sociale processer i skolen,, fx gymnasielærere og lærere under uddannelse.
Det sociale liv i skolen er oversat fra svensk af Nanna Gyldenkærne.
Robert Thornberg er docent i pædagogik og ansat ved Institutionen för beteendevetenskapKoch lärande ved Linköping Universitet, hvor han beskæftiger sig med bl.a. læreruddannelsen og skoleforskning.
- Autor
- Robert Thornberg
- ISBN13
- 9788741258102
- ISBN10
- 8741258102
- Auflage / Jahr
- 2 / 2014
- Verlag
- Gyldendal
- Seitenzahl
- 379
- Bindung
- Hæftet